Deficitul de apă afectează 11% din populația europeană și 17% din teritoriul Uniunii Europene, motiv pentru care e nevoie de protejarea acestei resurse, inclusiv prin reutilizarea pe scară largă a apelor uzate epurate, a afirmat eurodeputata Daciana Sârbu (S&D) într-o intervenție în plenul Parlamentului European, în cadrul unei dezbateri axate pe nevoia utilizării raționale a resursei reprezentate de apă.
Eurodeputata social-democrată a subliniat că, deși legislația europeană promovează gestionarea eficientă a resurselor, nu există încă reglementări clare care să permită reutilizarea apelor uzate urbane în mai multe sectoare de activitate. Este încurajată, în acest moment, utilizarea apei recuperate pentru irigații agricole, dar există și alte domenii și activități care ar putea beneficia.
„Directiva-cadru privind apa menționează reutilizarea apei uzate urbane ca măsură suplimentară pentru gestionarea eficientă a resurselor. Însă oportunitatea nu este încă pe deplin exploatată, în lipsa unor acte legislative clare. Din păcate, propunerea Comisiei se limitează la apa recuperată utilizată pentru irigații agricole. Se impune extinderea domeniilor și modalităților de utilizare a apelor uzate epurate, evident în condiții de maximă siguranță”, a afirmat Daciana Sârbu.
Un regulament pentru stabilirea unor criterii armonizate la nivelul UE pentru activitățile de reutilizare a apelor uzate urbane ar fi, în opinia sa, o direcție necesară pentru perioada următoare, ca și introducerea unor reglementari specifice privind reutilizarea indirectă.
Raportul referitor la propunerea de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind cerințele minime pentru reutilizarea apei, dezbătut marți de plenul de la Strasbourg, solicită găsirea unor soluții adecvate la nivelul UE pentru gestionarea corectă și eficientă a resurselor de apă.