Sarbatoarea Mierii

M-am bucurat sa particip la Blaj la Sarbatoarea Mierii, un eveniment frumos dedicat unui domeniu care ar putea si ar trebui sa ne reprezinte cu cinste in Europa si in lume, daca s-ar bucura de mai mult sprijin. 

In februarie 2009, adresam Comisiei Europene prima interpelare legata de apicultura. Atrageam atentia atunci ca importurile din afara UE pun presiune pe apicultorii europeni, care oricum se confrunta cu multiple obstacole. Aminteam despre problemele crescatorilor de albine din Romania, de nevoia de sustinere mai mare din partea autoritatilor europene si nationale, de mortalitatea ingrijoratoare in randul albinelor…

Intre timp, s-au intamplat multe. O parte din problemele punctate atunci s-au accentuat considerabil, mierea contrafacuta e un fenomen tot mai raspandit, iar pesticidele afecteaza tot mai mult sanatatea albinelor. Romania a cunoscut unele salturi, ajungand in 2015 chiar sa domine productia europeana de miere, dar fara elemente de sprijin care sa garanteze o dezvoltare sustenabila, si fara ca acest lucru sa insemne ca produsele romanesti patrund mai usor pe pietele externe sau chiar pe rafturile magazinelor de la noi.

Au mai fost, in acesti 10 ani, multe interpelari, amendamente depuse, initiative si evenimente prin care incercam sa promovez atat cat pot apicultura romaneasca. Acum la Bruxelles ne aflam pe ultima suta de metri in dezbaterea reformei Politicii Agricole Comune, care sper sa aduca vesti mai bune pentru oamenii inimosi care muncesc si dezvolta acest sector. Felicitari tuturor si cat mai multe reusite!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.