Despre mine

Am intrat in politica intr-o perioada dificila pentru partidul meu – 1996. Nu era cel mai bun moment sa te inscrii in PSD, care tocmai pierduse dramatic puterea.

Intr-un fel, momentul e simbolic pentru tot ce a urmat. Mai intai fiindca am ales acest drum, desi imi incepeam calatoria sub umbra unei contestari, legate de numele tatalui meu. Si apoi fiindca am optat pentru un domeniu caruia nimeni nu-i dadea prea multe sanse in Romania – protectia mediului. Am crezut mereu intr-un principiu simplu: cu cat te confrunti cu provocari mai mari, cu atat esti fortat sa devii mai puternic, sa-şi depasesti limitele, sa-ti dezvolti calitatile.

Curajul nu mi-a lipsit niciodata. Dar, in acelasi timp, nu mi-a lipsit nici autoironia, aşa ca am incercat mereu sa vad lucrurile in perspectiva.
M-am nascut in Arad, am absolvit Dreptul la Timisoara, mi-am intemeiat o familie la Bucureşti si lucrez la Bruxelles şi Strasbourg. As putea spune deci ca sunt dintotdeauna un cetatean european. Fiecare etapa importanta din viata mea mi-a modelat personalitatea.
Studentia mi-a dat lectii despre toleranta, despre moduri diferite de a gandi şi datoria de a le respecta.
Experienta avocaturii in capitala m-a educat despre cat de pretios e timpul si ce mult conteaza sa aplici corect ceea ce ai invatat. In politica am inteles importanta jocului in echipa si ca ai numai de castigat daca alaturi de tine joaca cei mai buni, cei mai talentati, fiindca astfel calitatile tale se dezvolta mai bine si mai repede.

Ca parlamentar – unul dintre cei mai tineri – am simtit ca particip la luarea deciziilor: nu a celor stralucitoare, care apar la jurnalul de stiri, ci a legilor obisnuite, despre care se vorbeste mai rar, dar au efect asupra vietii oamenilor.
La Parlamentul European am invatat ca rigoarea si precizia sunt criteriile sub care sunt masurati politicienii europeni, si ca politica inseamna mai mult administratie si mai putin discurs. In fine, devenind mama, responsabilitatea, grija sau atentia la detalii – adica lectiile invatate deja – si-au adancit semnificatia.

Vorbesc despre mediu desi stiu ca pentru multi romani nu este inca un subiect de interes. Vreau sa arat de ce conteaza protejarea mediului si ma straduiesc sa lupt impotriva acelor probleme de mediu care-i afecteaza deja pe oameni. Am privit mandatul de europarlamentar ca pe o sansa de a duce spre dezbatere in Europa preocupari ale romanilor, fie ca a fost vorba de grupuri sociale aparte sau de cetatenii Romaniei in ansamblu. Oamenii din Rosia Montana au nevoie de protejarea comunitatii locale, a identitatii sociale si culturale si a ecosistemului in fata amenintarii exploatarii miniere cu cianuri. Cei din Copsa Mica sufera de ani buni din cauza poluarii masive. Romanii din regiunea Huelva (Spania) care lucrau la culturile de capşuni erau expuşi unor riscuri majore datorate substantelor chimice utilizate. Sunt cateva cauze pe care am ales sa le sustin in fata Comisiei şi a Parlamentului European. Tot la oameni si la comunitati m-am gandit si cand am intervenit pentru parcul Bordei sau impotriva cladirii de langa catedrala Sf Iosif.

Protejarea ecosistemului Deltei Dunarii, inclusiv prin interzicerea vanatorii, oprirea defrisarilor abuzive şi a distrugerii spatiilor verzi din oraşe, reducerea utilizarii pesticidelor si a culturilor modificate genetic – toate sunt fenomene care-i lovesc pe romani si le-am ridicat in forul unde ii reprezint.

Sprijin promovarea energiilor regenerabile, lupta cu efectele schimbarilor climatice, combaterea deficitului de apa si a secetei, preocuparea pentru alimentatia sanatoasa fiindca sunt teme esentiale pentru viitorul „verde” al Romaniei.

Lupt pentru agricultorii romani, in special pentru fermele mici, culturile bio si productia traditionala si m-am implicat la Bruxelles in negocierile privind noua Politica Agricola Comuna (PAC), am contribuit cu aproape 90 de amendamente la acest pachet de masuri. Am sustinut, prin rapoarte, amendamente, avize, dezvoltarea agriculturii bio, pe care o consider o miza importanta pentru Romania si care are legatura nu doar cu dezvoltarea agriculturii, ci si cu promovarea vietii sanatoase.

Ma preocupa in mod special tema nutritiei, chiar daca in Romania mancarea sanatoasa a devenit o preocupare abia de putina vreme. Intre timp, ne-au prins pe nepregatite, neinformati si nestiutori, si valul fast-food, si cantitatea tot mai mare de alimente procesate – impachetate frumos, dar prea putin hranitoare – din magazine, si importurile masive de fructe si legume care ne domina, din pacate, pietele.

Poate nu apar pe prima pagina a ziarelor vorbind despre aceste subiecte, dar stiu sigur ca ele au importanta pentru viata noastra.

Cred intr-o politica a concretului, cu sens si cu ecou in viata celor care m-au ales.

Detalii despre activitatea mea:

NEWSLETTER publicat lunar

Activitate 2009-2014

10 prioritati 2009-2014

Activitate 2007-2009

(text publicat initial in 2009 si completat ulterior cu detalii despre activitatea din anii ulteriori)