Dezbaterea despre viitorul UE

Doua rapoarte despre viitorul UE s-au aflat in dezbaterea Parlamentului European in plenara din luna februarie de la Strasbourg. Au fost incluse propuneri care ar putea legitima Uniunea cu doua viteze. Semnale similare au venit recent si dinspre Italia, viitoarea gazda a summit-ului UE din martie. In ce directie mergem si, mai ales, ce inseamna pentru noi aceste dezbateri?

Romania este parte a UE de 10 ani. Au fost ani dificili, dar care au adus multe schimbari in bine – si pentru Romania, si pentru Uniunea Europeana. Acum, in cadrul dezbaterii despre viitorul UE, exista doua optiuni: consolidarea acestei constructii, sau subminarea ei. Discutiile despre o Europa cu doua, trei sau mai multe viteze ori “cercuri concentrice” cu niveluri diferite de integrare nu pot duce decat la o distrugere a proiectului european si la o noua impartire a Europei.

Poate cea mai importanta lectie pe care suntem datori sa o invatam din Brexit este aceasta: avantajele aduse de UE trebuie sa fie si mai bine distribuite in societatile noastre pentru ca toti cetatenii sa poata beneficia de ele si nimeni sa nu se simta exclus. Doar o integrare mai profunda poate permite o dezvoltare mai uniforma, cu avantaje care sa fie resimtite de toate grupurile, in toate regiunile.

O Uniune Europeana cu doua viteze se va fractura, fiindca fara principiul absolut al solidaritatii, separarea va fi de neoprit.

Uniunea poate deveni mai buna, mai functionala si mai puternica daca invata din greselile ultimilor ani si daca asculta cu toata atentia vocea cetatenilor. Iar cetatenii cer rezultate: mai putina birocratie, mai multa transparenta, mai putina inegalitate, mai multe sanse pentru tineri, mai multa grija pentru sanatatea copiilor si pentru viitorul lor.

In astfel de directii trebuie gasite solutii de reformare a Uniunii, nu prin excluderea unor state de la masa deciziilor. Resping proiectul unei Uniuni Europene cu mai multe viteze. Romania si-a castigat dreptul de a fi partener egal!

Potrivit unui Eurobarometru recent, 69% dintre romani cred ca UE ofera o perspectiva de viitor pentru cei tineri. Increderea acestor oameni nu poate fi inselata. Nimeni nu le poate confisca dreptul de a participa la acest vis european pentru care au muncit atat de mult.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.