Sectorul apicol – provocări și perspective

Apicultura un domeniu valoros, pozitiv, cu efecte benefice, cu rezultate excepționale în anii trecuți, și care a adus României locuri fruntașe în Europa fără să beneficieze de susținere specială din partea statului. E un sector care poate face performanță și se poate dezvolta, mai ales că, în Europa și în lume, cererea pentru produse apicole este în creștere.

Rezultatele și potențialul ar trebui să garanteze suport din partea statului pentru dezvoltare. Apicultura înseamnă sănătate pentru oameni, dar și pentru mediu – motive în plus pentru încurajarea acestui sector.

Susținerea și creșterea apiculturii românești ar aduce recompensarea corectă a apicultorilor pentru tot ceea ce fac; produse de calitate pentru consumatorii români; un plus de prestigiu pentru România în plan european și în lume.

Am fost alături de acest sector în toată activitatea mea de europarlamentar – îmi amintesc că încă din 2009, deci de acum 10 ani, interpelam Comisia Europeană cu privire la dificultățile create pentru apicultori de importurile de miere din China (care, de atunci, au tot crescut), ceream să se ia măsuri de sprijinire financiară a apicultorilor, dar și de combatere a mortalității albinelor (de altfel în acea perioadă, în 2008-2009, Comisia a început să se uite cu mai multă atenție la acest fenomen).

Totuși, cu toate eforturile și cu toate semnalele, domeniul n-a intrat neapărat în atenția decidenților europeni. Anul trecut am depus mai multe amendamente la legislația privind apicultura, iar 10 dintre ele au fost adoptate – se refereau tot la creșterea finanțării acestui sector și combaterea fenomenului mierii contrafăcute, una din marile probleme cu care se confruntă producătorii onești.

In această perioadă se discută despre viitoarea Politică Agricolă Comună a UE. Am depus și aici un amendament prin care am cerut ca în obiectivele strategice naționale să fie introduse cel puțin două măsuri care țin de apicultură. Am mai cerut și plăți cuplate pentru apicultură, dar din păcate această măsură nu a fost susținută.

Noua Politică Agricolă Comună prevede co-finanțare europeană pentru planurile naționale apicole până la 50% din cheltuieli, restul cheltuielilor fiind suportate de statele membre.

Există și semne bune de la Comisie – vara trecută s-a adoptat o Inițiativă privind polenizatorii, în care se prevede mai mult sprijin pentru cercetarea legată de mortalitatea albinelor sau a altor polenizatori sau pentru schimbul de bune practici, dar și pentru combaterea cauzelor care duc la dispariția polenizatorilor. Deci, chiar și cu 10 ani întârziere, apar măsuri utile.

Am încercat să rămân, în toți acești ani, alături de apicultura românească și să ajut, atât cât am putut ca eurodeputat – anul trecut am organizat chiar un eveniment la Parlamentul European dedicat apiculturii românești. Depindem mult – și ne legăm eforturile și speranțele – de ce se decide în plan european.

Nu avem însă în acest moment un program național de promovare a produselor apicole românești. Și nu este singura dificultate cu care se confruntă apicultorii români.

Din cauza mierii contrafăcute care a acaparat piața europeană, prețul de achiziție al mierii s-a înjumătățit în 2016 față de 2014, inclusiv pentru România.  Din acest motiv eu, ca europarlamentar în Comisia de Agricultură, am propus la Bruxelles crearea unui sistem mai strict de verificare a mierii provenite din țări terțe (fiindcă acest produs contrafăcut vine de obicei din afara UE), dar și crearea mai multor laboratoare care să verifice și să garanteze calitatea produselor din import.

Adesea consumatorii, fără să-și dea seama, cumpără pe post de miere produse care conțin, în realitate, un procent mic de miere. Tocmai de aceea m-am luptat la Parlamentul European pentru modificarea directivei privind mierea, astfel încât numai produsele care conțin 100% miere să poată fi etichetate sub acest nume.

Majoritatea producătorilor români sunt nevoiți să vândă mierea pentru export prin intermediari, fără a câștiga atât cât ar merita din vânzarea propriilor produse. Tocmai de aceea e nevoie de sprijin financiar serios, de susținerea apicultorilor pentru a-și putea îmbutelia mierea și pentru a avea acces mai ușor la rețelele de supermarketuri, dar și de promovarea consumului de produse apicole autohtone.

Așteptăm în săptămânile următoare o formă finală a reformei Politicii Agricole Comune și eu personal sper să aducă vești mai bune pentru sectorul apicol.

Apicultura aduce beneficii pentru mediu, pentru sănătate, pentru economie. În așteptarea unui plan clar la nivel național, încercăm să obținem măsuri de sprijin la nivel european și să învățăm atât cât se poate din experiența altor state.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.