Romania si viitorul digital

Viitorul Europei e digital, motiv pentru care statele UE trebuie sa se mobilizeze si sa coopereze pentru a folosi cat mai bine oportunitatile oferite de noile tehnologii, de evolutiile din sfera inteligentei artificiale, de tehnologii precum blockchain. E mesajul reprezentantilor Comisiei Europene, care incearca sa ralieze statele membre pentru ca UE sa fie competitiva in acest domeniu aflat intr-o crestere fulminanta. Se pare ca doar unele state au auzit acest apel, sau il considera relevant. Romania nu se afla printre aceste state.

Declaratia de cooperare in domeniul inteligentei artificiale, initiata de CE, are ca semnatari 25 de tari europene. Ea cuprinde prioritati precum modernizarea educatiei pentru a tine pasul cu progresele din sfera AI si pentru a pregati mai bine tinerii pentru realitatea tot mai mult modificata de AI, dar si transformarea pietei muncii, care va resimti puternic impactul progreselor din sfera roboticii.

Parteneriatul European pentru Blockchain e gandit ca o formula de cooperare si schimb de expertiza intre statele membre, pentru ca acestea sa fie pregatite si sa profite de dezvoltarea rapida a acestei tehnologii. “In viitor, toate serviciile publice vor folosi tehnologie blockchain. … Parteneriatul ajuta statele membre sa lucreze alaturi de Comisia Europeana ca sa transforme potentialul enorm al tehnologiei blockchain in servicii mai performante oferite cetatenilor”, spune comisarul european pentru Economie digitala. Romania nu se numara printre sustinatorii parteneriatului.

Romania nu are, se pare, nevoie nici de expertiza in domeniul blockchain, nici de cooperare pentru a-si pregati piata muncii si sistemul educational pentru impactul AI. Aceste teme nu sunt rezervate statelor si economiilor dezvoltate: impactul lor se va resimti peste tot, si tocmai de aceea este important cum se pregateste fiecare stat. De altfel, aceste parteneriate s-au lansat sub egida Presedintiei bulgare a Consiliului… Sunt teme care au legatura cu viitorul foarte apropiat, cu modul cum vor trai generatiile tinere si cu modul cum se transforma societatea in aceasta epoca a informatiei si a avansului tehnologic.

Se pare ca liderii politici de la noi care stabilesc prioritatile guvernamentale nu considera esentiala pregatirea economiei pentru aceste socuri.

 

digital(FOTO: https://themerkle.com/blockchain-future-ec-vice-chairman-says/)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.