Plenul Parlamentului European a adoptat raportul eurodeputatei Daciana Sârbu privind aplicarea politicilor de mediu in UE

(COMUNICAT DE PRESA)

Desi s-au inregistrat progrese in unele domenii, totusi se mentine un decalaj mare intre planuri si rezultate, in ce priveste politicile de mediu ale Uniunii Europene, a subliniat Daciana Sârbu in plenul Parlamentului European, cu prilejul dezbaterii raportului sau despre implementarea celui de-al 7-lea Program de Actiune pentru Mediu al Uniunii Europene, adoptat cu majoritate de voturi. Eurodeputata a cerut Comisiei Europene sa propuna un nou program post-2020, cu obiective mai clar definite, dublate de mai multa transparenta, responsabilitate si ambitie, pentru o mai buna protejare a sanatatii oamenilor si a mediului.

Daca s-ar aplica pe deplin, Programul de Actiune pentru Mediu al UE ar aduce imbunatatiri considerabile la nivelul mediului, sanatatii si calitatii vietii, insa “exista o prapastie uriasa intre asteptarile de la acest Program si rezultatele concrete pe care le produce”, a afirmat Daciana Sârbu.

Legislatia de mediu a UE are un impact pozitiv in domenii precum eficienta utilizarii resurselor, insa in alte zone implementarea sa e foarte slaba, a punctat eurodeputata, oferind ca exemple negative performantele in domeniul protejarii capitalului natural sau in combaterea unor amenintari de mediu la adresa sanatatii – precum faptul ca “emisiile constant ridicate provenite de la transportul rutier obliga milioane de oameni sa respire aer poluat”.

Daciana Sârbu s-a referit si la nevoia adaptarii politicilor agricole la obiectivele de mediu, pe care o considera “esentiala atât pentru protejarea mediului, cât si pentru securitatea viitoare a resurselor alimentare”.

Eurodeputata a adresat Comisiei Europene apelul de a propune un nou Program de Actiune pentru Mediu, care sa se aplice dupa 2020 si care sa aiba obiective mai bine definite. Ambitia, transparenta, responsabilitatea si tintele clare ar trebui sa caracterizeze un astfel de program pentru ca el sa aduca rezultate concrete. “Decidentii de la toate nivelurile trebuie sa-si asume actiunile necesare pentru a proteja sanatatea oamenilor si a mediului”, considera eurodeputata, care este vicepresedinta a Comisiei de Mediu din Parlamentul European.

Al 7-lea Program de Actiune pentru Mediu al Uniunii Europene cuprinde obiectivele si politicile in domeniul mediului adoptate de Parlamentul European si Consiliu pentru perioada 2013-2020.

vot plen

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.