Bibliosfera

Foto: Greeen! Architects
Foto: Greeen! Architects

Bibliosfera este, potrivit celor care au imaginat-o (Greeen! Architects), o cladire in permanent dialog cu propriul context. Un spatiu unde orasul (Duisburg, in cazul de fata) si universitatea se intrepatrund – un spatiu deschis, ecologic si viu. El este gandit sa functioneze ca biblioteca, centru de servicii pentru studenti si cladire administrativa pentru Universitatea Duisburg – Essen.

Cladirea creeaza un mediu intern transparent, ventilat in mod natural, cu  fatada care joaca un rol multiplu: iluminarea salilor de lectura, aerisirea lor, captarea de energie solara, controlul temperaturii. Obiectivul sau este utilizarea unor surse de energie regenerabila si evitarea combustibililor fosili.

Deocamdata, vorbim doar despre un proiect propus in cadrul unei competitii de design. N-ar trebui sa ne mire insa daca, intr-un interval de timp relativ scurt, el ar deveni realitate, fiindca, in definitiv, vorbim de tara care a oferit Europei si prima asezare urbana care interzice accesul masinilor pe teritoriul sau (Vauban, o suburbie a orasului Freiburg).

Anunțuri

Un comentariu

  1. Între timp, România nu a putut organiza o minimă bibliotecă virtuală (deşi are câteva numai cu numele şi maxim 50 de cărţi). Ca român, mă simt penibil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s