„In Europa putem sta cu capul sus, fiindca suntem un stat tot mai puternic”

R: Care a fost cel mai inedit moment din acest prim an de mandat?

DS: Proiectia filmului „Aferim!” in Parlamentul European, pe care am organizat-o impreuna cu Damian Draghici. Era si un mesaj acolo, despre modul in care ar trebui sa privim situatia romilor (solidar, european). Dar era mai ales mandria de a prezenta in fata colegilor un produs valoros al cinematografiei noastre, care tocmai luase un premiu important la Berlin.

Asset

R: Contribuie astfel de evenimente la imbunatatirea situatiei romilor in Romania sau in Europa?

DS: Contribuie la stabilirea adevarului despre aceasta comunitate si la impunerea unui alt ton al discutiei – mai uman, mai axat pe solutii constructive, pe ce putem face impreuna in comunitatea europeana. Evident, nu e singurul lucru care se poate face. Eu, de exemplu, sunt si membra in grupul de lucru al socialistilor europeni creat special pentru accesul la medicamente, si am reusit sa impun pe agenda grupului o discutie despre starea de sanatate si accesul la ingrijire medicala in comunitatile rome. E cat se poate de concret.

R: A fost apreciat filmul Aferim de colegii dvs? Cat de bine cunosc ei Romania?

DS: Da, a fost apreciat, fiindca le-a prezentat o viziune diferita despre un subiect fierbinte. Romania se poate face cunoscuta prin astfel de realizari, de lucruri valoroase, si asta am incercat si eu sa fac, mereu, ca europarlamentar – sa vorbesc despre ce avem frumos si de admirat. Un europarlamentar are datoria sa-si promoveze tara – cine nu o face ar trebui sa se intrebe pe cine reprezinta de fapt. In Europa putem sta cu capul sus, fiindca suntem un stat tot mai puternic, iar multi se uita spre noi cu admiratie – in niciun caz nu ar trebui sa mai fim intimidati! Avem multe lucruri de care putem fi mandri, si asta o auzim de la toti strainii care ajung sa afle cate ceva despre noi. Cand am invitat in 2010 comisia de Agricultura din Parlamentul European sa viziteze Romania, am avut emotii, dar le-a placut atat de mult, cu bune si cu mai putin bune, incat anul acesta i-am invitat din nou. Si au revenit cu placere. Este adevarat ca acum au gasit o situatie mult mai buna decat acum cinci ani: nu doar o absorbtie net superioara de fonduri europene, preturi mai mici la alimente, perspective mai bune pentru fermieri. Dar si o atmosfera mai optimista, dupa trei ani de crestere economica.

(fragmente din interviul acordat romaniatv.net)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.