Autorizarea pesticidelor, sub lupa europarlamentara

wheat-3207719_1920Pesticidele, mult discutate prin prisma folosirii lor excesive in agricultura si a impactului asupra mediului se afla, in sfarsit, in atentia unei structuri dedicate a Parlamentului European. Un pas inainte important, mai ales dupa dezbaterile intense legate de glifosat – o substanta care a generat controverse in procesul recent de prelungire a autorizatiei in UE, cand au aparut suspiciuni de manipulare a unor raportari stiintifice tocmai pentru facilitarea acestei reautorizari.

Sunt membra a acestei noi Comisii speciale pentru procedura de autorizare a pesticidelor de catre UE, creata la propunerea grupului socialist.

Ca si colegii mei din grupul socialist, am intrebari serioase legate de potentialele efecte negative asupra sanatatii ale glifosatului, si astept ca prin lucrarile acestei comisii sa obtinem raspunsuri la aceste intrebari, impartasite de foarte multi cetateni si organizatii civice. Cata vreme exista studii care subliniaza riscuri grave de imbolnavire, folosirea acestei substante ar trebui evaluata cu toata responsabilitatea. Peste un milion de europeni au semnat o petitie care solicita interzicerea glifosatului.

Dar nu numai glifosatul este sub lupa acestei comisii speciale: e momentul ca procesul de autorizare a pesticidelor in general sa fie mult mai transparent, sa cream garantii clare ca orice aprobare se bazeaza pe studii stiintifice independente, aflate dincolo de orice dubiu sau influenta, ca procedurile ce guverneaza actiunea UE in acest domeniu au in prim-plan interesul cetatenilor si protejarea mediului.

Sanatatea oamenilor si a mediului trebuie sa se afle intotdeauna mai presus de orice obiectiv sau interes al oricarei companii comerciale, indiferent de marimea, puterea sau influenta acesteia. Da, e nevoie de productivitate in agricultura, e nevoie de performanta a fermierilor UE pe piata agricola, dar aceste criterii nu pot fi niciodata mai importante decat sanatatea.

Nu putem permite ca, in numele unor profituri de moment, sa fie periclitata sanatatea pe termen lung a cetatenilor sau sa fie induse dezechilibre ale mediului cu impact considerabil. Vedem ca exista deja dovezi stiintifice care certifica rolul pesticidelor in mortalitatea albinelor, cu efecte asupra procesului de polenizare si implicit cu potentialul de a afecta grav in viitor productia alimentara in Uniunea Europeana.

Nu urmarim sa dam verdicte, ci sa aflam adevarul.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.