De ce mergem la Vatican

La inceputul lunii aprilie, voi fi parte a delegatiei de europarlamentari romani care va merge in audienta la Papa Benedict al XVI-lea. Sa va explic de ce.

 1. Pentru ca problema romanilor din Italia nu s-a rezolvat doar fiindca presa (a noastra si a lor) si-a intors putin privirea dinspre ea. Dimpotriva. Fata in fata cu romanii de acolo, le-am inteles foarte clar teama de ce va urma, de ce li se poate intampla copiilor la scoala a doua zi, de momentul in care patronul le va spune ca nu mai angajeaza romani
 2. Pentru ca decretul emis de guvernul italian care prevede infiintarea patrulelor civile poate duce la abuzuri dramatice, iar victimele vor fi cetatenii romani. Italienii, speriati ei insisi de mesajele negative ale ultimelor luni, vor alege sa-si faca dreptate singuri, iar victimele vor fi selectate aleator, pe un singur criteriu: originea romana. Vaticanul, prin secretarul Consiliului pontifical pentru imigranti, a condamnat aceasta masura ca pe o “abdicare de la statul de drept”. Imi doresc sa obtinem, direct din partea Papei, o sentinta similara. Membrii opozitiei cu care am discutat la Roma se opun acestei masuri si foarte multi au promis ca vor vota impotriva. Un mesaj puternic al Vaticanului ar putea fi un indemn si pentru altii.
 3. Pentru ca, asa cum s-a remarcat si aici, pe blog, salvarea “celorlalti romani” – cei buni, cei muncitori, cei corecti – nu se poate face doar cu instrumentele politicii. A vorbi despre romani, in presa si in societatea italiana, trebuie sa se faca si pe alt ton.
 4. Pentru ca, dincolo de aplicarea corecta a legii in Italia, pentru romanii de acolo mai e o lupta care trebuie castigata: opinia publica. Acum, aceasta este predominant impotriva lor, fiindca s-au auzit numai vocile negative, s-au dat numai exemplele defavorabile, s-au aflat in prim-planul mediatic mai ales fetele intunecate, nereprezentative, ale comunitatii romanesti. E vital sa se auda si vocile favorabile. Iar un astfel de mesaj venit dinspre suveranul pontif poate ajuta enorm.
 5. Pentru ca, in perioada dinaintea sarbatorilor de Pasti, italienilor trebuie sa li se reaminteasca de ce comunitatile se cladesc pe valori comune, iar cei care ti-au castigat increderea merita sa se bucure de respect.
Publicitate

2 gânduri despre “De ce mergem la Vatican

 1. Nu ştiu de ce dar actualul papă nu-mi inspiră prea multă încredere, oricât aş vrea să fiu de obiectivizat. Vă recomand maximă atenţie şi, mai ales, să nu criticaţi guvernul italian.

 2. Si cum credeti ca veti castiga opinia publica? Vorbind cu politicienii italieni care, ca si cei romani se bucura de o mare incredere la nivelul populatiei? vorbind cu Papa? Poate. numai ca vorbele Papei nu te salveaza atunci cand unul incearca sa te violeze sau sa te fure.

  In secolul 21 opinia publica se castiga cu presa. Nu este suficient ca presa sa isi intoarca putin spatele de la subiect. Trebuie sa promoveze pe scara larga un mesaj contrar celui de pana acum. Dar fara un stimulent nu o va face. Puntul de vedere romanesc trebuie sa fie prezent in presa italiana. iar acest punct de vedeer trebuie sustinut de cel putin o parte a presei de la Roma.

  evident, acest lucru nu trebuie sa excluda alte canale de actiune, inclusiv cel de esenta divina.

  mult succes

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.