Politica Agricola Comuna trebuie sa acorde un sprijin mult mai substantial micilor producatori agricoli

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a pledat miercuri la Bruxelles pentru sprijinirea micilor producatori agricoli, pentru o Politica Agricola Comuna mai echitabila, precum si pentru asigurarea unor venituri decente pentru agricultori.

Eurodeputata a prezentat raportul cu tema „Recunoasterea agriculturii ca sector strategic in contextul securitatii alimentare”, fiind desemnata sa  realizeze acest raport in numele Comisiei de agricultura si dezvoltare rurala a Parlamentului European.

Raportul este unul foarte important avand in vedere dezbaterile privind viitorul politicii agricole comune dupa 2013. „Asigurarea securitatii alimentare este in continuare principala justificare a nevoii unei Politici Agricole Comune Europene  puternice dupa 2013. Dar avem nevoie de o politica agricola mai echitabila, adica de o distribuire mai echilibrata a ajutoarelor acordate fermierilor din diferite state membre. Deciziile luate la Bruxelles nu trebuie sa afecteze productia locala din statele mai putin puternice pe piata agricola”, a afirmat Daciana Sarbu.

Eurodeputata Daciana Sarbu a subliniat necesitatea incurajarii tinerilor sa initieze activitati in domeniul agricol, dar si ca, pentru ca acestia sa poata depasi dificultatile stabilirii in mediul rural, sunt necesare programe noi, ajutoare specifice si un acces mult imbunatatit la credite. Veniturile agricultorilor au fost un punct important in raport: Agricultura este sectorul cheie pentru asigurarea securitatii alimentare si reducerea saraciei. Dar prima conditie pentru ca acest sector sa-si poata indeplini rolul este ca veniturile agricultorilor sa fie decente. Nu este corect ca un kilogram de grau sa fie cu mult mai ieftin decat o cafea”, a subliniat eurodeputata PSD.

In raport s-a specificat  si necesitatea incurajarii si sustinerii agriculturii traditionale, care inseamna valorificarea traditiilor specifice diferitelor regiuni, contribuind in acelasi timp la prosperitatea acestora. Daciana Sarbu a sustinut in mai multe randuri produsele traditionale romanesti, in primavara acestui an ea organizand la Bruxelles o expozitie de branzeturi din diferite zone ale Romaniei.

De asemenea, eurodeputata a solicitat consolidarea sprijinului acordat agriculturii bio, care poate contribui la asigurarea unei alimentatii sanatoase, in contextul in care europenii se hranesc tot mai nesanatos si rata obezitatii este in crestere.

Raportul a fost apreciat de colegii din Comisia AGRI, cei mai multi dintre acestia anuntandu-si intentia de a-l sustine prin vot, transformandu-l astfel intr-o pozitie oficiala a acestei comisii de specialitate.

Eurodeputatul britanic Richard  Ashworth (ALDE) a salutat raportul, apreciindu-l in special pentru ca subliniaza importanta agriculturii la scara mica, prin intermediul careia comunitatile si pietele locale pot fi aprovizionate cu produse proaspete si de buna calitate. De asemenea, a fost apreciata si includerea in raport a necesitatii mentinerii unor programe nutritionale precum asigurarea laptelui in scoli.

Eurodeputatul francez Jose Bove, vicepresedintele AGRI provenit din grupul Verzilor, a sustinut raportul, subliniind ca acesta atinge subiecte de mare importanta precum lupta impotriva volatilitatii preturilor si lupta impotriva speculei.

Raportul a fost salutat si de Consiliul European al Tinerilor Fermieri, care prin vocea presedintelui sau Joris Baecke a salutat atentia acordata fermierilor tineri: “Imbatranirea in zonele rurale este un proces tot mai pronuntat, care, din nefericire, reflecta in sectorul agricol trendul demografic negativ din societate”.

Via Campesina, una dintre cele mai puternice miscari sindicale din domeniul agricol, reprezentand interesele fermierilor mici si mijlocii, a felicitat de asemenea constructia raportului, afirmandu-si sustinerea pentru ideile propuse de Daciana Sarbu.

Raportul va fi votat, in luna decembrie, in cadrul Comisiei AGRI si, ulterior, in plenul Parlamentului European”.

Publicitate

2 gânduri despre “Politica Agricola Comuna trebuie sa acorde un sprijin mult mai substantial micilor producatori agricoli

  1. Cred că, mai întâi şi mai întâi, atenţia pentru micii producători agricoli şi industria alimentară ar trebui să vină de la Guvern.

    Eu mi-aş dori ca România să ajungă mai aproape de înţelesul francez al agriculturii, adică producători nu foarte mari, în nici un caz industriali, care au însă o marcă recunoscută.

    De exemplu există şi în România o poveste de succes cu magiunul de prune de la Topoloveni, francezii au însă astfel de mărci, nu foarte mari, în toate domeniile agricole şi industriei alimentare. O mică fabrică de brânză, sau un centru viticol cu zece hectare de vie, o firmă cu o anumită tehnică de producere a jambonului, o fabrică de condimente… Producătorul mic ar trebui să găsească o nişă de piaţă prin care să devină marcă.

    Există şi soluţii, din păcate absolut nimeni nu doreşte să facă ceva efectiv, habar nu am de ce.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.