Comisia Europeana are datoria sa transpuna in lege rezolutia PE privind interzicerea cianurilor in minerit

„Daciana Sarbu, europarlamentar PSD, a solicitat Comisiei Europene sa transpuna in lege decizia Parlamentului European privind interzicerea cianurilor in minerit, adoptata cu o larga majoritate in 2010. (eurodeputata fiind coautoarea rezolutiei din partea grupului socialist). Interzicerea tehnologiilor miniere bazate pe cianuri este una dintre masurile esentiale necesare pentru reducerea riscului de accidente in industria extractiva, considera Daciana Sarbu, deoarece aceste tehnologii “prezinta amenintari transfrontaliere uriase la adresa ecosistemelor, agriculturii si, inainte de toate, sanatatii oamenilor”.

In cadrul dezbaterii, din plenul PE de la Strasbourg, pe tema prevenirii dezastrelor, Daciana Sarbu a atras atentia executivului comunitar ca are obligatia de a actiona pentru a preveni accidentele in domeniul minier: “Dupa dezastrul ecologic din Ungaria din octombrie anul trecut, eu am ridicat, nu o data, in atentia Comisiei Europene problema prevenirii dezastrelor in industria extractiva. In domeniul minier, impactul accidentelor poate fi adesea unul transfrontalier; cu atat mai mult, Uniunea Europeana este obligata sa se asigure ca se iau toate masurile posibile pentru a reduce riscul de accidente si pentru a imbunatati viteza si eficienta reactiilor in cazul in care acestea, totusi, se produc”, a subliniat eurodeputata.

In opinia sa, dezastrul din Ungaria a fost un exemplu de neaplicare a reglementarilor europene, fapt care ar trebui sa forteze autoritatile sa intareasca masurile de prevenire a accidentelor si sa se asigure de aplicarea lor.

In plus, considera eurodeputata, e nevoie si de legislatie suplimentara menita sa reduca riscul de accident in industria extractiva, referindu-se la interzicerea cianurilor in minerit.

Eurodeputata, membra in Comisia de mediu a PE, a reamintit astfel Comisiei Europene ca are datoria de a reactiona urgent la rezolutia adoptata anul trecut de Parlament, care solicita eliminarea din minerit a tehnologiilor bazate pe cianuri.

Daciana Sarbu a fost coautoarea proiectului rezolutiei grupului socialist  (S&D) privind interzicerea tehnologiilor bazate pe cianuri in exploatarile miniere. Rezolutia finala a fost adoptata de PE cu o majoritate clara (488 voturi pentru, 48 impotriva si 57 de abtineri), la inceputul lunii mai 2010″.

 

5 gânduri despre “Comisia Europeana are datoria sa transpuna in lege rezolutia PE privind interzicerea cianurilor in minerit

 1. Felicitari pentru pozitia luata vizavi de cianuri.
  Poate o sa vedem si ziua cand se va reglementa si vom salva Rosia Montana.
  Protejarea mediului ar trebui sa fie intradevar „un obiectiv de interes public major” (Legea 195/2005, art.1). Poate chiar mai mult, O DATORIE pentru bine nostru si al copiilor nostri.
  Va doresc multa sanatate si succes in activitate!

 2. @Antoaneta „Salvarea Rosiei Montane” nu vine din interzicerea cianurii. Proiectul minier nici nu a inceput. Salvarea localitatii vine din implementarea unor proiecte de dezvoltare a zonei.

 3. Buna dimineata Mihai,
  Intradevar, de cativa ani, se fac „prospectiuni”. Daca vei vorbi cu localnicii vei avea ocazia sa observi care este atmosfera, de teroare adusa de RMGC. Si totodata faptul ca aceste prospectiuni se executa exact in filoane si sunt duse spre „expertizare” in afara tarii. Asa ca pana azi a plecat ceva aur din tara asta.
  Aurul este doar unul dintre elementele urmarite acolo. Dar daca vei face un studiu vei afla ca acolo se afla si platina, argint, gaze rare etc.
  Se va utiliza si mercur nu doar cianura in proces, mercur care va fi depozitat in halda de suprafata.
  Se poate tot vorbi despre implicatiile negative ale acestui proiect. Beneficiile noastre sunt poate pe termen scurt.

  Sunt de acord cu tine privind implementarea unor proiecte de dezvoltare a zonei, dar urmarind principiul dezvoltarii durabile.
  Poate gresesc dar de cele mai multe ori in Romania se urmaresc rezultate financiare imediate in detrimentul intereselor nationale, in loc sa privim o decizie prin prisma efectului ei in cel putin 10 ani.

  Parerea mea este ca turismul ar trebui incurajat si sustinut in intreg arealul Apusenilor, deoarece este o zona minunata.

  O zi frumoasa in continuare!

 4. Numai să o facă înainte ca Guvernul României să facă o scamatorie, aşa cum ne-a obişnuit, şi să aprobe exploatarea de la Roşia Montana.

 5. Buna ziua,

  Ma numesc Cristea Marinela si sunt profesoara la Scoala Generala „Dominic Stanca”, Orastie, jud. Hunedoara. Scoala noastra este implicata in proiectul european „Europa – casa noastra”. In cadrul acestui proiect dorim sa va invitam la noi in scoala, sa le povestiti elevilor despre Uniunea Europeana. Daca timpul va permite, va asteptam cu mult drag. Va cer scuze pentru indrazneala.
  Asteptam un raspuns de la dumneavoastra.
  Va multumim!
  Toate cele bune!
  prof. Marinela Cristea
  e-mail: marinelacristea2005@yahoo.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.