Problema „dublului standard” in calitatea alimentelor in UE

„Avem o singura piata – comuna – europeana si o singura categorie de consumatori; e nedrept sa fim tratati ca doua grupuri diferite de consumatori”. Sunt cuvintele ministrului slovac al Agriculturii, in fata unui fenomen despre care trebuie sa se vorbeasca mai mult: calitatea diferita a produselor alimentare comercializate sub aceleasi denumiri si etichete in Estul si in Vestul Europei.
Am ridicat si eu aceasta problema, alaturi de un coleg din Cehia, catre Consiliu, chiar la finalul anului trecut.
http://www.europarlamentariisd.ro/…/daciana-sarbu-e-inacce…/
Mai nou, un studiu comparativ realizat de autoritatile slovace au descoperit diferente intre alimentele vandute de aceleasi marci in supermarketuri din Slovacia si, respectiv, Austria. Mai exact, la cele comercializate in Slovacia au fost constatate probleme precum continut mai mic de carne, dar mai multe grasimi; mai multi indulcitori artificiali; gramaj mai mic.
https://spectator.sme.sk/…/some-food-really-is-better-in-au…
Si ministrul Agriculturii din Cehia a afirmat ca „in cazul unor produse, suntem efectiv cosul de gunoi al Europei”. Conform Reuters, tara sa va sustine schimbarea legislatiei europene astfel incat, daca un produs are acelasi producator si ambalaj identic, sa contina si ingrediente identice in toate tarile unde este vandut.
http://uk.reuters.com/article/uk-czech-food-idUKKBN1600XA
Sper ca aparitia unor semnale tot mai numeroase pe acest subiect sa aduca si rezolvari.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.