Doar CE ne poate lamuri cu privire la siguranta centralei de la Cernavoda

„Europarlamentarii Daciana Sarbu (PSD) si Cristian Busoi (PNL) au adresat Comisiei Europene o interpelare pe tema centralei nucleare de la Cernavoda, solicitand clarificari privitoare la standardele de siguranta nucleara ale acesteia.

In avizul favorabil dat de Comisie in 2010 pentru viitoarele reactoare 3 si 4 de la Cernavoda, se precizeaza ca acestea vor corespunde unor standarde mai ridicate de siguranta, ceea ce ridica implicit semne de intrebare in legatura cu siguranta reactoarelor 1 si 2, functionale in prezent. Astfel, in avizul CE se precizeaza ca noile reactoare vor beneficia de imbunatatiri generale, inclusiv niveluri de siguranta mai inalte, o mai buna capacitate de reactie la accidente grave, precum si o protectie mai eficienta in caz de incendiu.

Aceasta evaluare poate insemna ca reactoarele 1 si 2, aflate acum in functiune, prezinta standarde de siguranta inferioare exigentelor actuale ale CE, motiv pentru care eurodeputatii solicita un punct de vedere oficial al Comisiei pe aceasta tema. Mai mult, acestia cer lamuriri din partea CE si cu privire la verificarile standardelor de siguranta ale reactoarelor functionale in prezent.

In plus, executivul comunitar a fost intrebat daca are competenta de a solicita inspectii la centralele nucleare in masura in care apar preocupari legate de siguranta acestora.

“In contextul problemelor din Japonia, presa romaneasca ridica diferite semne de intrebare cu privire la centrala de la Cernavoda, iar oamenii sunt, pe buna dreptate, speriati, mai ales ca autoritatile din tara nu fac efortul de a da informatii clare. Comisia Europeana trebuie sa ne ofere tuturor niste raspunsuri ferme, pentru ca teama si confuzia din prezent sa dispara”, a precizat Daciana Sarbu (PSD).

“Japonia este un avertisment ca standardele trebuie revizuite, inclusiv in Uniunea Europeana. O monitorizare mai severa din partea forurilor europene poate fi o garantie ca statele membre controleaza situatia, din moment ce exista indoieli in privinta capacitatii unora dintre ele de a-si proteja cetatenii”, a subliniat Cristian Busoi (PNL).

Daciana Sarbu activeaza in Comisia de Mediu, Sanatate publica si Siguranta alimentara a PE, iar Cristian Busoi este membru in Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.