Despre biodiversitate, capital si caii semi-salbatici din Delta Dunarii

“Este capitalul nostru natural, si il cheltuim prea repede”, spunea acum cateva zile comisarul european pentru mediu despre biodiversitate. Prilejul era dezvaluirea noii strategii a CE in privinta reducerii pierderilor de biodiversitate. Pierderi considerate o amenintare uriasa la adresa echilibrului nu doar natural, dar si economic din UE. De ce? Fiindca aceste pierderi incep sa fie cuantificate in termeni economici, si sumele rezultate sunt socante. De exermplu, polenizarea realizata de albine in Europa are o valoare economica de 15 miliarde de euro pe an. Asa e mai simplu de estimat care sunt pierderile cauzate de distrugerea populatiilor de albine, o realitate despre care ONG-urile de mediu si presa europeana vorbesc deja de ani buni.

Despre caii semi-salbatici din Delta Dunarii am auzit vorbindu-se in doua moduri.

Primul este fascinant si ne aminteste de ce Romania e un teritoriu atat de potrivit explorarii si atat de plin de comori naturale, chiar daca nedescoperite sau nevalorizate. Se spune ca sunt un aproape-miracol al naturii – o specie reintoarsa la natura, care se readapteaza unui mediu natural pe care l-au cunoscut stramosii lui, prin evolutii fizice si de comportament care ii uimesc pe oamenii de stiinta.

Al doilea e aproape tragic. Chiar zilele acestea, am aflat ca acesti cai sunt prinsi cu brutalitate si pregatiti sa ia drumul abatorului. Am stat de vorba cu localnici si cu organizatiile de mediu care cunosc zona in general si problema aceasta in mod special. Punctul de vedere al autoritatilor pare sa fie acesta: caii salbaticiti distrug copacii din zona protejata Letea, motiv pentru care trebuie tinuti sub control. Punctul de vedere al unui iubitor de natura este insa urmatorul: de ce sa distrugi o parte a naturii pentru a proteja o alta parte a sa? De ce sa nu le protejezi pe amandoua? In fond, asta se numeste “protejarea biodiversitatii”, iar Uniunea Europeana lanseaza strategii si programe finantate cu multi bani in numele acestui principiu simplu.

A distruge o specie pentru protejarea alteia mi se pare echivalent cu a-ti omori un copil pentru a-l putea creste pe celalalt: din punct de vedere contabil, probabil ca are sens; din punct de vedere logic, moral si uman este absurd, rusinos si inacceptabil.

Autoritatile locale, Prefectura, Romsilva si Administratia Rezervatiei Biosferei Deltei Dunarii au datoria sa gaseasca urgent, cu ajutorul ONG-urilor de mediu (care isi ofera deschis sprijinul), solutii lipsite de cruzime fata de natura. Este un prilej pentru toti de a demonstra ca Romania este o tara civilizata, care intelege ca natura este o valoare uriasa, iar una din masurile gradului nostru de civilizatie este modul in care intelegem sa o protejam. Este un capital al nostru – ca sa folosesc un termen pe care sa il poata intelege si cei care gandesc totul in calcule contabilicesti si rate ale profitului – care pretuieste mai mult daca il pastram decat daca il distrugem.

Suntem in Uniunea Europeana, anul 2011. Orice problema se poate rezolva cu solutii umane, logice si eficiente, in cele mai multe cazuri cu asistenta europeana, daca nu reusim singuri. Exterminarea nu se regaseste in planurile UE de protejare a biodiversitatii. Si n-ar trebui sa se regaseasca nici in practicile noastre administrative.

PS. Pe 22 mai sarbatorim cu totii Ziua Biodiversitatii.

3 gânduri despre “Despre biodiversitate, capital si caii semi-salbatici din Delta Dunarii

  1. Din păcate nici o instituţie a statului nu se deplasează acolo pentru o lună sau două necesare cercetării cu adevărat a fenomenului şi găsirii unei soluţii de tip win-win.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.