- Aflu din Evenimentul Zilei ca, de vreo sapte ani, la Rosia Montana turismul este efectiv interzis, fiindca autoritatile locale nu acorda autorizatii de constructie si certificate de urbanism pentru pensiuni agroturistice. De ce? Pentru ca investitia in proiectul minier sa fie privita drept singura sansa pentru dezvoltarea zonei, desigur. Daca aceasta descoperire este reala si singurul motiv pentru care dezvoltarea altor afaceri a fost oprita este acesta, atunci cianura otraveste deja viata Rosiei Montane, chiar inainte sa-si faca aparitia la fata locului. Referendumul national pe tema exploatarii miniere de la Rosia Montana, sustinut si de Academia Romana, este o idee cu care sunt intru totul de acord.
- In 2009, Romania a instalat surse de energie eoliana cu o capacitate de 3 (trei) megawati. Totalul a ajuns astfel la 14 megawati, afirma un studiu realizat de EWEA (Asociatia Europeana pentru Energie Eoliana). Spre comparatie, Germania a instalat in acelasi an 1.917 megawati, ajungand la un total de 25.777. Poate e nedrept sa ne comparam cu liderul european in domeniu. Sa analizam in schimb peformanta Poloniei: 181 – capacitatea construita in 2009, 725 – capacitatea totala. Bulgaria a ajuns, de asemenea, la o capacitate de 117 megawati din surse eoliene. Dar nu acestea sunt datele care ar trebui sa ne ingrozeasca cel mai tare. Anul acesta, Romania va fi obligata, in virtutea angajamentelor de mediu asumate ca membru UE, sa asigure 33% din consumul brut de energie electrica din surse regenerabile.
- Statele membre UE s-au pus de acord recent sa finanteze, pe termen scurt, adaptarea la schimbarile climatice a tarilor in curs de dezvoltare cu suma de 7.2 miliarde de euro. Principiul e laudabil si am mai scris despre Green Climate Fund ca fiind una dintre putinele, dar marile realizari ale conferintei de la Copenhaga. Din asa-numitul fast-start fund, de 10 miliarde pe an intre 2010 si 2012, UE asigura 3,6 miliarde anual. Dar de unde vin acesti bani? Am adresat Consiliului aceasta intrebare, deoarece la acest moment provenienta lor nu e clara deloc: nu se stie daca ei sunt cuprinsi sau nu in bugetele existente si cred ca mai multa claritate se impune.
Un articol care sustine luarea Dvs de pozitie in PE:
http://think.hotnews.ro/turismul-in-rosia-montana.html
Poate incet-incet…
Eu rămân la părerea că Roşia Montană ar putea fi declarată Parc Naţional şi astfel protejată fără nici un alt scandal.