Am petrecut, vinerea trecuta, cateva ore foarte reconfortante, alaturi de copii de varsta fetitei mele, la Atelierul de Brutarie al Fabricii Iepurasilor. Am plecat plina de energie si de entuziasm, pentru ca am verificat, din nou, o teorie in care cred foarte mult: educatia nutritionala poate incepe de la cele mai mici varste, si se poate realiza foarte simplu – prin joc, participare si distractie.
Am constatat ca multi parinti cu care am stat de vorba in acesti ani se sperie putin de sintagma „educatie nutritionala”: li se pare ceva complicat, un fel de extra-tema pentru acasa, ceva care sperie si indeparteaza copiii. Dar nu trebuie sa fie asa!
Ca sa-i inveti pe cei mici despre nutritie, ai nevoie de cateva lucruri foarte simple. Dezvalui mai jos reteta pe care o folosesc eu.
INGREDIENTE:
– putin timp liber, dedicat 100% copilului. Stiu ca timpul e pretios pentru toata lumea, dar o jumatate de ora poate fi rezervata, duminica dimineata, unei activitati care va aduce buna dispozitie in familie si multe beneficii pe viitor;
– cateva ingrediente propriu-zise, simple, dar bine alese: faina integrala (in locul fainii albe, lipsite de orice substante utile organismului), zahar brun (in loc de zahar alb, foarte procesat), ulei vegetal (in loc de unt), oua de la tara si orice alte mirodenii si arome care se numara printre favoritele copilului. Nu are inca arome favorite? Lasati-l sa le descopere! Dupa ce va gusta si mirosi scortisoara, vanilia sau coaja de lamaie proaspat rasa, bucataria i se va parea un taram magic, plin de comori;
– o reteta simpla de biscuiti sau fursecuri;
– cateva forme de taiat aluatul, care sa evoce figurine, stelute, flori. Sau invatati copilul sa taie (cu sprijinul vostru, bineinteles) aluatul in forme libere, ca si cand ar desena un bradut, o balerina sau chiar pe Batman.
METODA:
Aduceti-va fetita sau baietelul in bucatarie, sub pretextul unui joc nou. Aratati-i cum se amesteca ingredientele, lasati-l sa se joace cu faina sau sa sparga ouale, sa modeleze aluatul, sa-l decupeze asa cum vrea. Raspundeti-i la intrebari si transformati totul intr-o joaca relaxata. Povestiti-i ca biscuitii pregatiti astfel vor fi cei mai gustosi si cei mai frumosi. Laudati fiecare mica realizare.
REZULTATUL:
Copilul va descoperi din ce e facuta o prajitura, va urmari cu uimire cum se transforma ingredientele in mainile lui, cum creste aluatul si cum prezenta sa in bucatarie creeaza desertul intregii familii.
Va fi mandru si fericit, si data viitoare va cere sa participe din nou. Iar dulciurile de la cofetarie sau supermarket vor avea mult mai putin farmec.
Incercati reteta mea.
Eu am folosit-o de nenumarate ori acasa, cu fetita mea si prietenele ei.
Iar vineri, la Atelierul de Brutarie al Fabricii Iepurasilor, am testat-o si cu alti copii. Rezultatele au fost, mereu, aceleasi, si de fiecare data mi-au umplut inima de speranta si de bucurie.
Educatia nutritionala nu trebuie neaparat predata din carti, ci se poate face acasa, prin joaca, amuzament si distractie in bucatarie alaturi de copii.